Производители на плодове и зеленчуци на протест

Пари има, отпуснати са 111 млн. лв., успокои Асен Василев
13 мар 2022 21:10, Красимир Ангелов
43

Производители на плодове и зеленчуци от цялата страна излязоха на протест. Близо 300 души блокираха за кратко кръстовището пред граничния пункт "Дунав мост" при Русе.

Според протестиращите, предложението на земеделското министерство обрича бранша на фалити. Много от ангажираните в производството на плодове и зеленчуци се отказват от бизнеса си, тъй като не могат да се справят финансово.

"Очакваме тази година производителите да не могат да завършат сезона, защото всички горива, всички препарати за растителна защита са на изключително високи цепни. Ако не получим финансиране от минимум 150 лв. на декар, ние не можем да оцелеем този сезон", категорично заяви председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев.

Протестиращите настояват в техния бранш помощта да е 50:50, а не 60:40.

"Държавата трябва да реши дали ще подпомага секторите, които произвеждат храна, или ще подпомагаме другите производители. Ние се борим в един бюджет с големите площи от лозя и с розите. И да ни дадат само 40 процента от бюджета на плодове и зеленчуци, за нас това е обидно", каза Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз.

Ако от земеделското министерство не се вслушат в исканията им, производителите ще поискат и оставки.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Тайпи преди 2 години
Турците ще ни спасят.
26
1
 
0
 
! Отговори
Йосип Броз Тито преди 2 години
Сетихте се, производители! Протестирайте по-настоятелно! Хората Ви подкрепят, но няма как да Ви свършат работата. Другите също работим. Искайте повече от министерството, от дирекциите, от всички които определят субсидиите и мерките. Прави са и тези които казват че само с едно изсипване на Дунав мост няма да стане. Хващайте тракторите и пред Парламента... Вижте как правят французите. Страх ли ви е? Като ви фалират стопанствата от какво ще ви е страх? Хайде мало по-смело!
25
0
 
6
 
! Отговори
Дедо от село преди 2 години
Ако някой от пишещите се е занимавал с земеделие,то ще знае,че в ЕС земеделието се подпомага и субсидира.Имам 62дка лозов масив.Допълнително по мярка Covid 19получих 0.89лв. За същата мярка италиански фермер 17 евра. Затова скоро няма да има БГ грозде.Същото е при колегите овощари и селенчукопроизводители.Който желае да хапва нешо БГ да хваща мотиката и да мисли за кого гласува на избори.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то повече от 70% от плодовете и зеленчуците идват от Турция, сега ли се сетихте да протестирате, все едно слушам реклама на Кауфланд нашите експерти ви предлагат Български био плодове и зеленчуци...
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яжте банани!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдан и НАТО Е ВИНОВНИ. Искат Европа да гладува....
21
2
 
5
 
! Отговори
Пишете,че преди 2 години
Бе ге зеленчуците и плодовете са с най много пестициди/отрови.В пъти.Който не вярва,сам се трови.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазарна икономика - ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ . А сега нали има банани що да ядем от наще плодове ?
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалби и рекламации - към Кремъл.
18
9
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Защо изсипвате щайгите с продукция, вместо да ги хвърляте срещу кликата на Фигуранта? Ааааааа, да, сетих се. Защото го няма Черепа да плаща по 50 лева на ден за такива дейности и на хората не им се ходи до София :)))))))))))))))))
17
0
 
4
 
! Отговори
не питай нас преди 2 години
До Живко от Варна Попитай себе си!
16
3
 
7
 
! Отговори
До земеделците преди 2 години
От министъра на земеделието малък Шошо и голям мошеник от БСП какво да очаквате, той в момента краде в несвяст от гори и дърва, няма време за вас, другарката Нинова разследва олиото в момента, вие си ги избрахте, на ви сега
15
3
 
10
 
! Отговори
До Живко от Варна преди 2 години
Ще живееш добре, когато те вкарат в психиатрия, надрусат те добре с успокоителни и ти направят лоботомия! После ще си зеленчук до края на живота си.
14
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестирайте пред Кремъл. Путин е виновен!
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 16--Беше ама няяяяякога. Сега ще ядем плодовете на "демокрацията".
12
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЕГА Е РЕД ДА ПРОТЕСТИРАТ ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМНИЦИ, ЧЕ ХОРАТА БИЛИ ИЗХАРЧИЛИ ПАРИТЕ СИ, И РАДЕВ ИМ БИЛ ВИНОВЕН ЧЕ СЪСИПА БИЗНЕСА ИМ.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
21-РАДЕВ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВА ВСЕ ТАКА ЗА ДА РЕВЕТЕ.
10
0
 
23
 
! Отговори
Управление. преди 2 години
Реват че има недостиг и че няма храна, олио, хляб захар, а в същото време земеделските производители са на протест и изхвърлят продукцията си на улицата защото им я изкупуват на безценица, а субсидии при тях не стигат. Като има пари - тогава защо земеделските производители са на улицата? Определено парите не стигат там където трябва.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В белите държави производството се субсидира от държавата. В страните, които са определени като трето качество хора, като нашата, първата и основна цел е производството да се съсипе, за да могат да се държат в подчинение и зависими, и така да се налага хората да работят за малко пари, да си купуват вносни продукти на високи цени и да са постоянно бедни, за да продължи този цикъл. Както се казва - нищо лично, просто бизнес. Просто борба за пазари и евтина работна ръка. Кой не би го направил.
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маргиналите на Радев, Хаджигенов и компания щяха да замерят институциите с гнили плодове.